Великий піст християн - принципи поста

Скільки триває піст

Великий піст називається Великим за важливістю його встановлення. Присвячений він сорокаденний подвигу Спасителя, пост в пустелі після свого хрещення. Складається з двох частин: Святої Чотиридесятниці - часу, коли православні йдуть назустріч Ісусові, і Страсної Седмиці - тижні, коли Господь іде назустріч віруючим. Йде через Голгофу, Таємну вечерю, страждання, зішестя в пекло, до Великодня долаючи останні перепони, що відокремлюють християн від Бога. Головні принципи поста - позбавлення себе тілесного розради і дотримання пісного меню, щире покаяння, отримання свободи від пристрастей. Церква Христова вчить православних, що піст - це засіб очищення душі від грішних помислів і рабства гріха, відчуження від зла, час духовного перетворення і підготовки до благодатного плоду Любові - Воскресіння Господнього.

Основи і принципи Великого пост

  1. Безперервна молитва. Молитвами в Великий пост необхідно приділяти більше часу, ніж в звичайні дні, ретельно виконувати молитовне правило: читати вечірні та ранкові молитви, додавши молитву преподобного Єфрема Сирина і Псалтир. Священнослужителі рекомендують боротися молитвою з великопісних спокусами: на зневіру, гнів, роздратування відповідати Ісусовою молитвою.
  2. Відвідування храму. Великий піст - єдиний, в якому богослужіння є спеціально постовим. З`являються особливі молитви і навіть «Господи, помилуй», співається на інший розспів. Віруючим слід обов`язково відвідати канон Андрія Критського, Мариино Стояння, акафіст Божої Матері, літургію Передосвячених Дарів, служби Страсного Седмиці.

    Що значить пост
  3. Покаяння. Пост потрібен християнам, а не Господу, тому без покаяння знайти справжнього смирення і причаститися до божественних Тайн неможливо. Не дарма Церква пропонує мирянам читання канону Андрія Критського два рази за Чотиридесятницю, не дарма щосуботи поста за Всенічне бдіння звучить пісня: «Покаяння отверзні ми двери, Жизнодавче».
  4. Утримання від їжі тілесної. Сенс поста - послух Церкві, здобуття незалежності від плоті, полегшення молитовного праці. Що можна їсти в піст прописано в Церковному Статуті.

    Великий піст християн
  5. Виховання серця свого в дусі милосердя і любові Божого. «Подивися на себе, той, хто постить: не нарікав чи на Ісуса в тяготи і скорботах своїх? Чи не таішь чи на ближніх заздрості, злоби, образи? Чи не володіють тобою суєтні земні піклування? »

Православна Церква суворо засуджує порушують принципи поста, але не покладає строгих правил постування на людей похилого віку, дітей і немічних. Справжня суть Великого посту - духовне переродження, умертвіння гріховних побажань, зміцнення душі в самовідданості.

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Як і навіщо постити? фото

Як і навіщо постити?

Як і навіщо постити - кожен вирішує для себе, сам Ісус Христос дотримувався всіх правил протягом сорока днів. І до…

Великий піст 2016 фото

Великий піст 2016

Незважаючи на всі обмеження, який приносить з собою Великий піст, віруючі з нетерпінням його чекають. Адже після його…

» » » » Великий піст християн - принципи поста