Подячна молитва господу богу. Подячні молитви після причастя

У православ`ї прийнято звертатися з молитвою до Бога практично по кожному випадку. За своїм характером молитви класифікуються на прохальні, славословние і подячні. У число останніх входить і особливе чергування, яке називається «подяки молитви після причастя». Вони і будуть приведені нижче в російській перекладенні в супроводі стислого коментаря.

подячна молитва богові

вступна молитва

Читаються ці молитви, як випливає з назви, після причастя. Вони не входять в чинопоследование літургії, і передбачається, що будуть прочитуватися будинку. Однак на практиці текст молитви найчастіше все ж читають в храмі після того, як богослужіння закінчиться.

Починається ж вона зі слів «Слава тобі, Боже», повторюваних тричі.

перша молитва

Перша подячна молитва господа Бога звучить так:

"Дякую тобі, Господи, мій Бог за те, що ти не відмовився від мене, грішного, але удостоїв мене долучитися до твоїх святинь. Дякую тобі, що ти удостоїв мене причаститися твоїх небесних і непорочних дарів. Але, владика людинолюбний, який помер заради нас і воскреслий, і дав нам страхітливі ці чинить життя таїнства заради блага і освячення наших душ і тіл, зроби так, щоб вони і для мене були джерелом зцілення душі і тіла. Нехай вони захистять мене від усякого ворога і освітять очі мого серця. Хай вони дарують мені світ в душі, справжню віру, любов, позбавлену лицемірства, виконають мене мудрістю, допоможуть дотримуватися твої заповіді. Нехай вони докладуть мені твою благодать і введуть мене в твоє царство. Я ж, що охороняється ними в твоїй святості, буду невпинно пам`ятати про твоєї благодаті і не заради себе житиму, але заради тебе, нашого владики і благодійника. і, проживши житіє, сподіваючись на вічне життя, вічного спокою досягну, де постійно лунає голос святкуючих і явно нескінченне захоплення тих, хто споглядає твого обличчя невимовну благість. Тому що ти є справжнє бажання і невимовна радість тих, хто любить тебе, Христе, Боже наш. І тебе оспівує все створене на віки. Амінь! ".

Як випливає з контексту, це подячна молитва Ісуса Христа, якого в православного церкви шанують богом в прямому сенсі слова. Наступна молитва присвячена йому ж.

подячна молитва після причастя

друга молитва

Ця молитва подячна Ісусу Христу приписується руці святого Василія Великого.

"Владика, Христе Боже! Цар віків і творець всього! Я дякую тобі за все те благо, яке ти мені дарував, і за причастя пречистих і виконаних цілющою силою твоїх таїнств. Благаю тебе, благий і люблячий людей, збережи мене під твоєю опікою і під осінення твоїх крил. Даруй мені в чистоті совісті до самого останнього подиху в гідність причащатися твоїх святинь заради відпущення гріхів і вічне життя. Тому що ти є життєвий хліб, джерело святості, раздаятель благ і тобі я возносить славу з Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас, і на віки віків! ".

Наступна подячна молитва після причастя, як і перші дві, також звернена до Христа. Їх взагалі, у всьому последовании, чотири, а сенс в них приблизно один і той же - подяка за дар причастя. Тому, коли бажають скоротити чин, вибирають якусь одну з них, а решта опускають.

молитва читається

третя молитва

Ця подячна молитва Господу Богу належить, як вважається, святому Симеону Метафрастом.

"Що дав в їжу мені власну плоть, ти є вогонь! Ти спалюєш недостойних, але не спали і мене, творець мій! То проникни в усі частини тіла мого, в усі суглоби, в черево, в серце. Спопелити зарості всіх моїх гріхів. Очисти мою душу і зроби святими думки. Просвіти п`ять моїх почуттів. Проникни мене твоїм страхом. Назавжди украй, збережи і вбережи мене від будь-якої справи і слова, що заподіює шкоду душі. Омий мене і зроби чистим і красивим душею, добрим, розумним і освіченим твоїм світлом . Зроби мене обителлю тільки одного твого духу і анітрохи обителлю гріха. Нехай від мене, твого храму, разом з прийняттям причастя, як від вогню втекло все зло і всі пристрасті. Я за себе молитвениками уявляю всіх святих, ангельські ієрархії, предтечу твого, навчених апостолів і віддалену від усякої скверни твою найчистішу матір! Їх же молитвами прийми, про Христос, мене і зроби мене, твого слугу, сином світла, так як ти є джерело нашого освячення та єдиний, про благу, для наших душ світло. І тобі, як Богу і владиці, все ми віддаємо славу у всякий день! ".

Наступна подячна молитва Господу Богу позбавлена авторства. До того ж з усіх чотирьох вона є найбільш короткою.

текст молитви

четверта молитва

Ця подячна молитва Господу Богу звучить так:


"Тіло твоє святе, про Господь Ісус Христос, Бог наш, нехай стане для мене джерелом вічного життя! І шанована твоя кров - залишенням гріхів. А це подяка нехай стане для мене джерелом радості, здоров`я і благополуччя. Коли ж настане страхітливе друге твоє пришестя , ти сподоби мене, грішного, встати праворуч від тебе в твоєму велич, через молитви пречистої твоєї матері і всіх святих ".подячні молитви після причастя

п`ята молитва

Ця подячна молитва після причастя присвячена Богоматері.

"Всесвята володарка, Богородице, світло моєї затьмарений душі, моя надія, покрив, притулок, джерело розради, радість моя! Я дякую тобі за те, що ти удостоїла мене всупереч мого недостоїнства стати причасником пречистого тіла і шанованим крові твого сина. Але народила світло істини, просвіти мої внутрішні очі сердечні. і, як народила джерело безсмертя, оживи мене, убитого гріхом. як народила милостивого бога, про матір, чиє черево виконано добротою і любов`ю, помилуй мене і дай мені серце розбите і смиренність в помислах і поверни мене з полону моїх гріховних думок. Удостой ж мене до самого останнього подиху, без осуду приймати освячення від пречистих тайн заради зцілення душі і тіла. і даруй мені сльози покаяння і виправлення, щоб мені співати й хвалити тебе в усі дні життя мого, бо ти благословенна і виконана слави в усі віки! Амінь! ".

На цьому, власне, подячні молитви закінчуються. Далі по чину слід ще кілька текстів, що мають більш широке значення. Наприклад, наступний текст, - це подячна молитва Богу за допомогу, взята з Біблії, де вона вкладає в уста одного з праведників, які готувалися зустрітися зі смертю після виконання свого призначення. Передсмертна молитва включена в цей чин як свідчення готовності причастника відправитися до Бога, якщо раптом це з якоїсь причини трапиться.

молитва подячна Ісусу

шоста молитва

"У цей день ти відпускаєш зі світом твого служителя, владика, відповідно до слів твоїми. Тому що мої очі бачили порятунок, що прийшов з тебе, яке ти приготував перед лицем твоїм для всіх людей. Світло одкровення народам і славу твого спадку - Ізраїлю" .

Це молитва, що читається і на заупокійному чинопослідуванні, а також під час будь-якого вечірнього богослужіння.

Трисвяте

А ось ця коротка і дуже древня молитва відбувається з Візантії. За легендою, вона не була ніким складена, але її співали ангели під час землетрусу в місті, бачення чого удостоївся один з дітей. З тих пір вона читається на кожному православному богослужінні.

Звучить вона так:

"Святий Боже, святий сильний, святий безсмертний, май милість до нас. Читається вона за традицією тричі". Після цього йдуть слова: "Слава Отцю і Сину і Святому Духу. І сьогодні і завжди і на віки віків. Амінь". Це звана в побуті "Слава і сьогодні".

подячна молитва Ісуса Христа

молитва Трійці

Потім слід ще одна молитва, що читається на кожній службі. Це коротка молитва до Трійці.

"Всесвята Трійця, май милість до нас! Господь, очисти нас від гріхів. Владика, прости нам провини наші. Святий, снізойді до нас і зціли нас від слабкостей наших, заради імені твого. Господи, помилуй!". Потім слід "Слава і сьогодні".

"Отче наш"

Наступна по чину молитва - це знаменита "Отче наш". Текст молитви ми наводити не будемо, оскільки в цьому немає необхідності.

Прикінцеві молитви

В самому кінці слід ще кілька коротких текстів. По-перше, це так звані тропар і кондак до святого, літургія якого відправлялася, тобто того святого, перу якого належить текст відслуженій літургії. Оскільки літургій існує багато, то і тропарі будуть змінюватися. А тому ми не будемо наводити їх тут.

У самому ж кінці читається дванадцять разів "Господи, май милість до нас", "Слава і сьогодні" і ось цей текст: "За честь перевершує херувимів і славою без порівняння затьмарює серафимів, в дівоцтві Бога Слово породила, істинної Богородицею тебе почитаємо!" .

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Молитва на ніч - їжа для духу фото

Молитва на ніч - їжа для духу

Молитва - навіщо вона нам?Молитва - справжній подарунок, даний кожній людині. Це як заповітний номер телефону, за яким…

» » » Подячна молитва господу богу. Подячні молитви після причастя