Молитва животворящому хреста - приклади молитовних текстів хреста христову

Широко відома в православ`ї практика шанування святих, а також культ ангелів та інших небесних сил. Однак існує і більш екзотична і досить дивна практика шанування Хреста. Про це ми і поговоримо в даній статті.

Шанування Хреста в православ`ї

Хрест в такому випадку пишуть з великої літери, так як віруючі люди наділяють його особистісними якостями і відносяться до Хреста, як до самостійної персони. Богословськи таке «благочестя» не обгрунтоване нічим, воно просто є. При цьому боязкі спроби звести всю проблему до рівня алегорії та богословської метафори не переконливі в силу непорушного святоотеческого правила: закон молитви - це закон віри. Тобто молитва Животворящого Хреста, що практикується в православ`ї, має на увазі під собою віру в персоніфіковане буття якогось наділеного свідомістю Хреста. Втім, мета даної статті полягає не в тому, щоб заглиблюватися в теологічні питання крестопоклоннічества, а проілюструвати цю практику на прикладі декількох найбільш популярних молитов.

молитва животворящому хреста

Основна молитва чесному Животворящого Хреста

У нашій статті молитва буде дана в сучасній російській перекладі, так як людині, яка не знайома з церковнослов`янської лексикою, оригінальний текст може здатися нелегкотравним.

"Нехай воскресне Бог, і розпорошаться вороги його! І нехай втечуть від нього відходити ті, хто його ненавидить! Як щезає дим, так вони і зникнуть, як тане віск перед лицем полум`я, так загинуть і демони перед обличчям люблячих Бога, осіняє себе хресним знаменням і в радості того, хто кликав: «Радуйся, шанований усіма Животворящий Хрест Господа! Прожени демонів силою розп`ятого на тобі Господа нашого Ісуса Христа, що спустився в пекло і зневажила силу диявола і подарував нам тебе - свій шанований Хрест, щоб вигнати будь-якого ворога. О, шановний і Животворящий Хрест Господа! Допомагай мені разом зі святою пані Дівою Богородицею і разом з усіма святими навіки. Амінь ".

Ця молитва Животворящого Хреста входить до складу так званого вечірнього молитовного правила і читається щовечора усіма віруючими. Перші її вірші взяті з 67 псалма, витлумачене в світлі догмату про воскресіння з мертвих Ісуса Христа. Існує й інша загальновживана молитва Животворящого Хреста Господнього, не настільки, однак, відома і до того ж більш широка. Ознайомитися з нею можна нижче.

молитва чесному животворящому хреста

Альтернативна молитва до Хреста


"Перед чудової чудотворна силою, четвероконечного і трісоставное Хрест Христа, біля підніжжя твого в пил розпростертий, покланяюсь тобі, поважне древо, відганяє від мене все нападки демонів і звільняє від усіх бід, печалей і неприємностей. Бо ти є древо життя! Ти є очищення простору, освячення святого храму, захист мого будинку, охорона мого ложа, освіта розуму мого, серця і почуттів. Знамення твоє святе захищає мене з того дня, коли я народився, просвіщає з того дня, коли я крестілся- воно перебуває зі мною і під мені в усі дні життя мого - на суші і на воді. і до могили воно буде проводжати мене, осіняючи мої останки. воно ж - священне знамення чудотворного Хреста Господа, виголосить всьому Всесвіті про годині загального воскресіння з мертвих і страшного суду Божого. о, хрест всепочтеннейшій! Силою твоєї настав, навчи і благослови мене, недостойного, щиро віруючого, не маючи сумнівів, в твою непереможну силу! Захисти мене від усякого ворога і зціли всі хвороби мої душевні і тілесні. Амінь ".

Ця молитва Животворящого Хреста не вживається в богослужінні, але поширюється в молитвословах та інших збірниках молитовних текстів, призначених для домашнього використання.

молитва животворящому хреста Господню

короткі відозви

Існує і кілька коротких текстів, покликаних допомогти висловити пошану цьому предмету. В першу чергу, це маленька молитва Животворящого Хреста, якої іноді замінюють розлогий текст, призначений для щовечірнього проголошення і який ми наводили вище. Звучить вона так:

"Захисти мене, Господи, силою поважного Животворящого Твого Хреста і збережи мене від усякого зла".

Існують і інші молитви Хресту, часом дуже довгі - канони, акафісти, які без праці можна знайти в церковних крамницях.

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Молитва перед сном зміцнює фото

Молитва перед сном зміцнює

Молитва перед сном - основа духовного життя"Молитва - це абсолютно особливий стан. Напевно, немає в світі людини, який…

» » » Молитва животворящому хреста - приклади молитовних текстів хреста христову