Нікейський собор: значення. Перший нікейський собор

Божественне походження Святої Церкви неодноразово піддавалося сумніву. Єретичні думки висловлювали не лише прямі її вороги, а й ті, хто формально її складав. Нехристиянські ідеї брали часом самі різні і витончені форми. Визнаючи загальні тези незаперечними, деякі з прихожан і навіть тих, хто вважав себе пастирями, вносили смуту сумнівною трактуванням святих текстів. Вже через 325 років після Різдва Христового відбувся перший (Нікейський) собор представників християнської церкви, скликаний для того, щоб усунути багато спірних питань і виробити єдине ставлення до деяких розкольницьких аспектам. Спори, втім, тривають і понині.

нікейський собор

Завдання Церкви і її єдність

Церква, безсумнівно, має божественне походження, але це не означає, що всі її конфлікти, зовнішні і внутрішні, можуть вирішуватися самі собою, за помахом правиці Всевишнього. Завдання душпастирської опіки та пастирського служіння доводиться вирішувати людям, що страждають цілком земними слабкостями, якими б преподобними вони не були. Часом інтелекту і душевних сил однієї людини просто не вистачає для того, щоб не тільки вирішити проблему, але навіть і правильно її позначити, визначити і детально описати. З часу торжества Христового вчення пройшло зовсім небагато часу, а перше питання вже виник, і складався він у ставленні до поган, які вирішили прийняти віру православну. Вчорашнім гонять і гнаним належало стати братами і сестрами, але не всі готові були їх такими визнати. Тоді в Єрусалимі зібралися апостоли - вони ще були присутні на грішній Землі - і змогли виробити правильне рішення багатьох незрозумілих питань на своєму Соборі. Через три століття така можливість закликати учнів самого Ісуса була виключена. До того ж перший Вселенський Нікейський собор був скликаний з причини виникнення значно більших розбіжностей, що загрожували не тільки деяким формам обрядовості, але навіть самому існуванню віри християнської і церкви.

Суть проблеми

Необхідність і невідкладність вироблення єдиної думки викликав один з випадків прихованої єресі. Якийсь Арій, який мав славу видатним священиком і богословом, не просто засумнівався, але і зовсім відмовив Христу в єдності з Отцем-Творцем. Іншими словами, Нікейський собор повинен був вирішити, чи був Ісус Сином Божим або простою людиною, нехай і володів великими чеснотами і здобув власною праведністю любов і заступництво самого Творця. Сама по собі ідея, якщо міркувати абстрактно, зовсім не так вже й погана.

Адже Бог, заступаючись за свого сина, веде себе дуже по-людськи, тобто таким чином, що дії його цілком укладаються в логіку звичайної людини, що не обтяженого великими теософскими знаннями.

Якщо ж Всевишній врятував звичайного, рядового і нічим не примітного проповідника добра і наблизив його до себе, то тим самим він проявляє воістину божественну милість.

Однак саме це, здавалося незначним, відхилення від канонічних текстів викликало серйозні заперечення з боку тих, хто зазнав численних гоніння і катування, страждаючи в ім`я Христа. З них в значній мірі складався перший Нікейський собор, а каліцтва і сліди тортур служили вагомим аргументом їх правоти. Вони страждали за самого Бога, а зовсім не за його творіння, нехай і найвидатніший. Посилання на Святе Письмо ні до чого не приводили. На доводи сторонами висувалися антитези, і диспут з Арієм і його послідовниками зайшов в глухий кут. Назріла необхідність в прийнятті якоїсь декларації, що ставить крапку в питанні походження Ісуса Христа.

"Символ віри"

Демократія, як зауважив один з політичних діячів двадцятого століття, страждає безліччю вад. І дійсно, якби всі спірні питання завжди вирішувалися більшістю голосів, ми до сих пір вважали б землю плоскою. Однак кращого способу безкровного вирішення конфліктів поки що людство не винайшло. Шляхом винесення початкового проекту, численних правок і голосування було ухвалено текст головної християнської молитви, що зібрала церква воєдино. Нікейський собор у працях і суперечках, але затвердив «Символ Віри», що виконується понині у всіх храмах під час літургії. Текст містить всі основні положення вчення, короткий опис життя Ісуса і іншу інформацію, що стала догмою для всієї Церкви. Як зрозуміло з назви, документ перераховував всі безперечні пункти (їх дванадцять), в які повинен вірити людина, яка вважає себе християнином. У їх числі Свята, Соборна і Апостольська Церква, воскресіння мертвих і життя будучого віку. Можливо, найважливіше рішення Нікейського собору складається в прийнятті поняття «единосущности».

перший нікейський собор

Зміст і аналіз молитви

У 325 році від Різдва Христового вперше в історії людства було прийнято якийсь програмний документ, не пов`язаний з державним устроєм (по крайней мере, в той момент), що регламентує дії і життєві принципи великої групи людей в різних країнах. У наш час таке не під силу більшості громадських і політичних переконань, але цього результату домігся, незважаючи на багато протиріч (здавалися часом непереборними), Нікейський собор. «Символ Віри» дійшов до нас в незмінному вигляді, і він містить наступні основні пункти:

  1. Бог єдиний, він створив небо і землю, все, що можна побачити, і чого не можна. У нього слід вірити.
  2. Ісус - його син, Єдинородний і єдиносущний, тобто є по своїй суті тим же, ким і Бог-Отець. Народжений він «перед усіма віками», тобто жив до свого земного втілення і буде жити завжди.

Далі йдуть три пункти, в яких дуже коротко, буквально конспективно викладено його земне життя:

  1. Зійшов з небес заради людей, втілившись від Святого Духа і Діви Марії. Став одним з людей.
  2. Розп`ятий за нас при Пілата, страждав і був похований.
  3. Воскрес на третій день після страти.
  4. Зійшов на небеса, тепер сидить праворуч (по праву руку) Бога-Отця.

Пророцтво міститься в наступному пункті: знову прийде судити живих і мертвих. Царства його кінця не буде.

Далі знову про те, у що повинен вірити істинний християнин:

  1. Святий Дух, що дає життя Господь, що виходить від Отця, сопоклоняемий з Ним і з Сином, що говорить устами пророків.
  2. Єдина свята, Соборна і Апостольська Церква.

Що він сповідує: одне хрещення заради прощення гріхів.

Чого чекає віруючий:

  1. Воскресіння тілесного.
  2. Вічного життя.

Завершується молитва вигуком «Амінь».

Коли в храмі співають цей текст церковнослов`янською, враження це справляє величезне. Особливо на тих, хто і сам в цьому бере участь.

наслідки Собору

Дуже важливу сторону віри відкрив Нікейський собор. Християнство, раніше спирався лише на чудотворні прояви божого промислу, початок все більш купувати наукові риси. Спори і диспути з носіями єретичних ідей вимагали неабиякого інтелекту і якомога повнішого знання Святих Писань, першоджерел теософських знань. Крім логічних побудов і чіткого усвідомлення християнської філософії, можливим ініціаторам розколу святі отці, відомі праведним способом життя, більше протиставити не могли нічого. Цього не можна сказати про їх супротивників, які мали в арсеналі і негідні методи боротьби. Самого підготовленого теоретика, який вміє бездоганно обґрунтувати свої погляди, їх ідейні опоненти могли оббрехати або вбити, а святителям і сповідників залишалося лише молитися за грішні душі своїх ворогів. Таким славився Афанасій Великий, лише недовгі роки служив єпископом в перервах між гоніннями. Його навіть називали тринадцятим апостолом за глибоку переконаність у своїй вірі. Зброєю Афанасія, крім молитви і посту, стала філософія: за допомогою влучного і гострого слова він припиняв найзапекліші суперечки, перериваючи потоки богохульства і лукавства.

Нікейський собор завершився, справжня віра восторжествувала, але єресь переможена була повністю, як не сталося цього і тепер. І справа зовсім не в кількості адептів, адже не завжди більшість здобуває перемогу, як і не у всіх випадках воно право. Важливо, щоб хоча б якусь кількість пастви знало правду або прагнуло до неї. Цьому і служили Афанасій, Спиридон і інші батьки Першого Вселенського Собору.

нікейський собор символ ісуса і батька

Що таке Трійця, і чому Filioque - єресь


Для того щоб оцінити важливість терміна «єдиносущний», слід кілька заглибитися у вивчення основних категорій християнства. Воно базується на понятті Святої Трійці - це начебто відомо всім. Однак і для більшості сучасних прихожан, які вважають себе людьми цілком освіченими в теософської сенсі, що вміють хреститися і навіть деколи повчальних інших, менш підготовлених побратимів, залишається неясним питання про те, хто ж є джерелом того самого світла, що осяває наш тлінний, грішний, але і прекрасний світ. А питання це аж ніяк не порожній. Через сім століть після того, як важко і спірно пройшов Нікейський собор, символ Ісуса і Отця-Вседержителя був доповнений деякими, на перший погляд теж малозначним тезою, який отримав назву Filioque (перекладається з латині як «І Син»). Документально цей факт підтверджений ще раніше, в 681 році (Толедский собор). Православне богослов`я вважає це додаток єретичним і хибним. Суть же його полягає в тому, що джерелом Святого Духа служить не тільки сам Бог-Отець, а й його син Христос. Спроба внести правку в текст, що став в 325 році канонічним, привела до багатьох конфліктів, поглибивши прірву розколу між ортодоксальними християнами і католиками. Нікейський собор прийняв молитву, в якій прямо вказується на те, що Бог-Отець єдиний і являє собою єдине початок всього сущого.

Здавалося б, порушується монолітність Святої Трійці, але це не так. Святі отці пояснюють її єдність на дуже простому і всьому доступному прикладі: Сонце одне, воно є джерелом світла і тепла. Відокремити ці дві складові від світила неможливо. Але оголошувати тепло, світло (або щось одне з двох) такими ж джерелами неможливо. Не було б Сонця, не було б і решти. Саме так трактував Нікейський собор символ Ісуса, і Отця, і Святого Духа.

єдине нікейський собор

ікони

На іконах Свята Трійця зображується так, щоб її могли розуміти всі віруючі, незалежно від глибини їх теософських знань. Бога-Отця живописці зазвичай малюють у вигляді Саваофа, благовидого літнього чоловіка з довгою бородою в білому одязі. Нам, смертним, важко уявити собі вселенське початок, а тим, хто покинув тлінну землю, можливість розповісти про побачене в кращому світі не надається. Проте, в образі легко вгадується батьківське начало, що налаштовує на милостивий лад. Образ Бога-Сина традиційний. Як виглядав Ісус, нам, здається, всім відомо з багатьох його зображень. Наскільки вигляд достовірний, залишається загадкою, так це, по суті, не так вже й важливо, оскільки істинний віруючий живе за його вченням про любов, а зовнішній вигляд - справа не першорядне. І третій елемент - Дух. Його зазвичай - знову ж таки, умовно - зображують голубом або якось інакше, але обов`язково з крилами.

2 нікейський собор

Людям технічного складу розуму зображення Трійці може здатися схематичним, і це частково так. Оскільки зображений на папері транзистор насправді напівпровідникових приладом не є, він стає таким після того, як проект реалізований «в металі».

Так, по суті, це - схема. По ній християни живуть.

Іконоборці і боротьба з ними

У місті Нікеї пройшло два Вселенських Собору Православної Церкви. Інтервал між ними становив 462 року. На обох вирішувалися дуже важливі питання.

1. Нікейський собор 325 року: боротьба з єрессю Арія і прийняття загальної декларативної молитви. Про нього вже написано вище.

2. Нікейський собор 787 року: подолання єресі іконоборства.

Хто б міг подумати, що церковний живопис, яка допомагає людям вірити і відправляти ритуали, стане причиною великого конфлікту, який посів після тверджень Арія за небезпекою для єдності місце № 2? Нікейський собор, скликаний в 787 році, розглядав питання іконоборства.

Передісторія конфлікту така. Імператор Візантійський Лев Исавр в двадцяті роки VIII століття часто конфліктував з прихильниками Ісламу. Особливе роздратування войовничих сусідів викликали графічні зображення людей (мусульманам заборонено споглядати навіть намальованих тварин) на стінах християнських храмів. Це спонукало Исавра зробити якісь політичні ходи, можливо, в певному сенсі і виправдані з геополітичних позицій, але абсолютно неприйнятні для Православ`я. Він почав забороняти ікони, моління перед ними і їх створення. Його син Костянтин Копроним, а пізніше і онук Лев хозари продовжили цю лінію, яка дістала назву іконоборства. Тривали гоніння шість десятиліть, але в роки правління овдовіла (вона до цього була дружиною хозари) імператриці Ірини і за її безпосередньої участі було скликано Другий Нікейський собор (взагалі-то він був Сьомим, але в Нікеї - другим) в 787 році. Участь в ньому взяли нині шановані 367 Святих отців (в честь них є і свято). Успіх досягнутий був лише частково: в Візантії ікони знову стали радувати своїм благоліпністю віруючих, але прийнятий догмат викликав невдоволення багатьох видних володарів того часу (в їх числі найперший - Карл Великий, король франків), які ставили політичні інтереси вище вчення Христа. Другий Нікейський Вселенський собор закінчився вдячним обдаровуванням єпископів Іриною, але повністю іконоборство на ньому розгромлено не було. Сталося це лише при іншій візантійської цариці, Феодора, в 843 році. На честь цієї події щороку в Великий Піст (перше його неділя) святкується Торжество Православ`я.

яке значення нікейського собору

Драматичні обставини і санкції, пов`язані з Другим Нікейським Собором

Імператриця Ірина Візантійська, будучи противницею іконоборства, поставилася до підготовки Собору, запланованого в 786 році, дуже ретельно. Місце патріарха пустувало, колишній (Павло) почив у Бозі, потрібно обрати нового. Кандидатура була запропонована, на перший погляд, дивна. Тарасій, якого Ірина хотіла бачити на цій посаді, духовного чину не мав, але вирізнявся освіченістю, мав адміністративним досвідом (складався при правительці секретарем) і, крім цього, людиною був праведним. Існувала тоді і опозиція, яка стверджувала, що Другий Нікейський собор не потрібен зовсім, а питання з іконами вже вирішене в 754 році (вони заборонені), і знову піднімати його не варто. Але Ірина зуміла наполягти на своєму, Тарасія обрали, і сан він отримав.

1 нікейський собор

Імператрицею до Візантії був запрошений папа Адріан I, але він не приїхав, надіславши листа, в якому викладав незгоду із самою ідеєю майбутнього Собору. Втім, у разі його проведення він заздалегідь попереджав про які загрожують санкції, в числі яких були вказані вимоги повернення деяких раніше наданих патріархату територій, заборона на слово «вселенський» по відношенню до Константинополю та інші суворі заходи. У той рік Ірині довелося поступитися, але Собор все одно відбувся, в 787 році.

Навіщо нам сьогодні все це знати?

Нікейські собори, незважаючи на те що між ними лежить часовий проміжок у 452 року, здаються нашим сучасникам хронологічно близькими подіями. Вони відбулися давно, і сьогодні навіть учням духовних навчальних закладів іноді не зовсім ясно, навіщо так докладно їх розглядати. Що ж, це й справді «перекази давнини». Сучасному священику доводиться щодня виконувати треби, відвідувати стражденних, кого-то хрестити, відспівувати, сповідувати і проводити літургії. У його великотрудній справі і ніколи задуматися про те, яке значення Нікейського собору, що першого, що другого. Так, було таке явище, як іконоборство, але воно успішно подолано, як і аріїв єресь.

Але сьогодні, як і тоді, є небезпека і гріх розколу. І зараз отруйні коріння сумніви і невіри обплітають основу церковного древа. І в наші дні противники Православ`я прагнуть демагогічними своїми промовами внести сум`яття в душі віруючих.

Але є у нас «Символ Віри», даний на Нікейському соборі, що пройшов майже сімнадцять століть назад.

І нехай береже нас Господь!

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Софійський собор у києві фото

Софійський собор у києві

священна ПремудрістьРаніше, коли хто-небудь в розмові натякав Софійський собор, я для себе відзначала, що це якийсь…

Як виглядає бог-творець фото

Як виглядає бог-творець

З давнини люди вірять в різних богів. Ще з часів Стародавнього Вавилона і Єгипту людство зазнавало потреба в духовному,…

» » » Нікейський собор: значення. Перший нікейський собор