Ікона "святе сімейство": опис, суперечки про канонічність і молитва

У православних образотворчих традиціях має поширення один з іконописних образів, не завжди зустрічає довіру і схвалення з боку віруючих людей. Йдеться про ікону «Святе сімейство», яка зображує Христа з його батьками. Про те, що це за ікона і в чому її неоднозначність, ми поговоримо нижче.

ікона святе сімейство

опис

Ікона «Святе сімейство» є одним з найпоширеніших подарунків, який привозять з Єрусалиму в якості святині і в пам`ять про паломництво на Святу землю. За своєю композицією вона являє собою зображення в дитячому віці Ісуса Христа, позаду якого стоять його мати Марія і батько (як вважають віруючі - уявний) Йосип. За характером свого листа це грецька ікона. Святе сімейство на ній зображено, хоча і в рамках традиційної православної іконопису, але досить жваво - так, що вона асоціюється не стільки з релігійних зображенням, скільки з фотографією з сімейного фотоальбому. Ця ікона пробуджує почуття тепла, домашньої турботи, любові і розуміння.

ікона святе сімейство православна

Претензії до канонічності

Але частина віруючих в Росії, в тому числі і духовенство, зустрічають цей образ несхвально. Основним приводом для претензій служить той факт, що Йосип правою рукою обіймає Марію за плечі, чого, на думку православних, не могло бути, а якщо і було, то не повинно мати місця на іконі. Доводиться чути доводи про те, що, як і будь-який образ, ікона «Святе сімейство» символічна, а обіймання Йосипом Марії може виступати тільки символом їхнього подружнього близькості, факт чого православна догматика, як і католицька, категорично заперечує. Ще одним приводом причепитися до грецького образу служить погляд Йосипа, спрямований не так на Христа, а на Марію. Нагадаємо, що, згідно з переказами церкви, Йосип був обручником Марії, тобто людиною, опікати її, але не мали з нею подружніх відносин. А тому подібні натяки іншого ревнителя православної віри можуть привести в лють.

Ікона «Святе сімейство» - обгрунтування канонічності

Справедливості заради треба сказати, що християни, які виступають проти даного зображення заради чистоти канонів, забувають про те, що в православ`ї немає, власне, жодного прописаного канону про те, якою має бути ікона. Всі правила, які існують в цій галузі - неформальні традиції, не підтверджені нічиїм авторитетом. Єдине письмова згадка про те, якими мають бути ікони в православних храмах, - це веління Стоглавого собору: «Писати, як Андрій Рубльов». Веління, треба сказати, туманне, неясне і, чого вже там говорити, ніколи ніким не виконується, особливо з XVII століття, коли православні храми наповнили зразки академічного живопису або банального убозтва. Ікона також, до відома не в міру запальних християн, які не символічна у всіх своїх частинах. Вона сама по собі, в своїй цілості, є символом вищої реальності, а тому вишукувати значення тих чи інших окремо взятих жестів, поз, квітів, одягу - це ознака занепаду іконографічної культури. Ікона «Святе сімейство» - православна за своєю суттю, як передає істину про факт біографії Христа, про його втіленні і життя в людській сім`ї. У зв`язку з цим обіймання Йосипом Марії - це зображення звичайних сімейних обіймів, що не мають відношення до їх сексуальним взаєминам. Зрештою, ікону апостолів Петра і Павла ніхто ж не витлумачує в сексуальному сенсі.


молитва іконі святого сімейства

Альтернативний варіант

Існує, до речі, й інша ікона «Святе сімейство», де на передньому плані зображена Богоматір з Немовлям, а на другому плані видніються інші фігури, в тому числі Йосипа. Але цей варіант не такий популярний, ймовірно з огляду на те, що не має до настільки сильним емоційним переживанням. І ще він має другу назву - "Три Радості".

ікона святе сімейство православна значення

значення ікони

У даного способу, згідно з визначеними народним тлумаченням, є і своя сфера відповідальності. Деякі навіть вважають, що даний образ у чомусь комусь допомагає, але потрібно сказати, що це з розряду народних забобонів. Головне призначення ікони полягає в тому, щоб спонукати до молитви, а, так би мовити, зворотний зв`язок - це справа прообразу, який на ній представлений. Таку ж роль відіграє і згаданий образ, якщо, звичайно, дана конкретна ікона «Святе сімейство» - православна. Значення їй, однак, надають і як символ сімейного щастя, затишку і сімейного благополуччя. На цій посаді вона і стала модним подарунком сімейним парам, в тому числі під час одруження. В принципі, в цьому немає нічого поганого.

грецька ікона святе сімейство

Молитва іконі "Святого сімейства"

"О, Пресвята Діва, Мати блаженнійшого Сина, і всеблагий обручник Йосип, заступники та заступники всіх християн! Почуйте наші молитви, ублагаєте Сина Вашого і Бога нашого Ісуса Христа, нехай дасть кожному по його потребам: грішникам дасть дієвий напоумлення, виправлення і спасіння, знаходяться в бідах і скорботах - допомога і розрада, озлобленим - пом`якшення сердець, легкодухим - терпіння і надію, що живуть в радощах і процвітання - постійну подяку Господу, хворим - зцілення. О, святі Батьки божественного Сина, будьте милосердні до всіх, хто шанує Вас, і свиті нам усім потужний покрив вашого заступництва від ворогів видимих і невидимих. Прийміть в любові, вірності і однодумності перебувають в шлюбі, дітей виховати, юнацтву даруйте цнотливість і відкрийте їх уми до сприйняття вчення. Захистіть від домашніх сварок родичів і нагородите їх світом. всім нам подайте один до одного любов, злагода і порозуміння, благочестя і довгі дні життя в доброму здоров`ї. Ми ж, знайшовши в Вас міцних заступнику і прохачів, подякуймо і разом з вами прославим Бога, Отця і Сина і Святого Духа. На віки вічні! Амінь! "

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

» » » Ікона "святе сімейство": опис, суперечки про канонічність і молитва