Де народився ісус христос? В якому місті?

Один з найстаріших міст світу - Віфлеєм. Його історія починається ще в XVII столітті до н. е. Особливо ця земля важлива для християн, адже згідно Євангелія, це місце, де народився Ісус Христос.

Довга дорога до сучасності

Всього в 6 кілометрах від великого Єрусалиму лежить друге за значимістю місце паломництва для християн - Віфлеєм. Сьогодні ці пункти практично злилися.

Віфлеєм - це другий після Єрусалима священний для християн місто. За біблійними переказами, тут був народжений і помазаний на царство Давид.

де народився ісус христосЗа останніми підрахунками, в місті налічувалося понад 25 000 жителів. Варто зауважити, що лише мала частка їх - справжні християни. Така ситуація склалася в силу історичних умов. Перші згадки датуються XV століттям до н. е. Довгий час там правили мудрі і добрі царі. З цим періодом також пов`язана архітектура навколо.

Першими населяли регіон, де народився Ісус Христос, хананеї, які називали свою країну «Земля обітована». У другій половині II тисячоліття до н. е. територію завоювали іудеї і дали їй ім`я Палестина. За часів Візантії язичницькі храми перетворювали на християнські. У 600-х роках місто спочатку захопили перси, а після цього мусульмани.

Християнські святині під окупацією

Кілька століть територія була під владою ісламу, поки папа Урбан II не організував хрестовий похід і на час повернув місто. Далі, аж до Першої світової, Свята земля належала Османської імперії. Незважаючи на разючу відмінність релігійних переконань, місце, де народився Ісус Христос, могли вільно відвідувати всі паломники. Після війни область потрапила під владу Британії. У 1947 році Віфлеєм виявився під Ізраїлем. Рік по тому його захопила Йорданія і утримувала до 1967 року.

Зараз пункт - столиця однойменної провінції. У зв`язку з неспокійною політичною ситуацією, яка часто призводить до воєнних дій, сталася масова імміграція християн з міста. Сьогодні їх частка становить від 10 до 15%. Проте віра має сильний вплив на владу. Так, наприклад, мером міста може стати тільки послідовник Ісуса.

де народився ісус Христос місце

перший будинок

Кожному віруючому відома історія народження Спасителя. Немає сумнівів і щодо місця, де народився Ісус Христос. Місто Віфлеєм став першим будинком Сина Божого.

Про честь, яка випала на долю Марії, Діві повідомив архангел Гавриїл, який з`явився перед нею в Назареті. Така ж таємниця була відкрита Йосипу. За пророцтвом, Месія повинен був народитися в місті Віфлеємі, звідки пішли його корені. Сприяли цьому і історичні обставини. За твердженнями Луки, пара покинула Назарет, де до сих пір проживала, щоб взяти участь у переписі населення. За наказом римського імператора, всі жителі повинні були пройти реєстрацію на землі їх предків. А оскільки Марія і Йосип були нащадками царя Давида, вони попрямували до Віфлеєму - місто, де народився Ісус Христос.

Там у жінки повинен був з`явитися малюк. На заїздах вільного місця знайти було неможливо, тому сімейство зупинилося в печері. До немовляті прийшли поклонитися пастухи і волхви.

Цар Ірод знав про пророцтво і про прихід справедливого правителя, тому наказав вбити всіх дітей. Але ангел порадив Йосипу бігти в Єгипет.

де народився ісус Христос місто

Головний храм людства

Добре розвинений туризм в регіоні. Але, на відміну від інших населених пунктів, Віфлеєм зберіг атмосферу минулого. Його архітектура вражає простотою і аскетизмом.

Багатьом може похвалитися місто, але видатною його пам`яткою є Базиліка Різдва, побудована на печері, де народився Ісус Христос. Місце має колосальну енергетикою, тому його відвідують віруючі різних напрямків. Силу цієї споруди можна порівняти тільки з Храмом Гробу Господнього.

Перші камені заклав Костянтин Великий ще в 330 роках. Ініціатором спорудження стала мати імператора Олена, яка ходила по святих місцях. Це одна з найстаріших церков, що діє вже протягом багатьох століть. Вона не змінила свого первозданного вигляду.


Слід зазначити, що саме цю печеру показували віруючим, хоча ніхто точно не знав, де народився Ісус Христос. Місто мало не одне таке природне поглиблення. Досить багато подібних місць є по дорозі в Єрусалим. Проте Олена зробила вибір, спираючись на праці Протоевангелия Якова.

печера де народився ісус христос

Цар в яслах

Дослідники вважають, що отвір у скелі - природного походження. Місцеві жителі використовували приміщення як хлів, самі жили вище, умовно на другому поверсі. В середині печери були виточені з каменю ясла, куди Марія і поклала немовля. Було там і кільце, до якого прив`язували тварин. Схожі побудови використовували аж до ХХ століття. Саме в таку печеру доля завела Діву Марію.

Висота імпровізованого хліва - 3 м, інші параметри - 12,3 - 3,5 м. Святиня висвітлювалася лампадками. Зараз крім свічок використовують електрику. На стінах ікони.

Збереглися і самі ясла в печері, де народився Ісус Христос. Місце з колискою належить католикам, хоча сам природний об`єкт - у володінні Єрусалимської Православної Церкви. Поруч - престол "Поклоніння волхвів".

де народився ісус Христос країна

Зірка Божого сина

Ведуть в кімнату двоє сходів, одна з яких належить православним і вірменам, друга - католикам. Паломники спускаються з першої, південній, а піднімаються по північній.

На особливу увагу туристів заслуговує срібна зірка. Символ вбудований в підлогу, позолочений і прикрашений дорогоцінним камінням. Від світила розходиться 14 променів. Напис всередині свідчить, що це саме те місце, де народився Ісус Христос. Фото Віфлеємської зірки можна побачити в матеріалі. Все це знаходиться в ніші, над якою висить 16 свічок. Ще дві розташовані на підлозі. Тут проводять літургії.

Ця частина прибрана особливо пишно і користується великою популярністю у парафіян. Зірка стала символом чистоти і щастя.

молочний Грот

Святе місто називають Бейт-Лехеме, що з івриту перекладається як «дім хліба». На арабською мовою його вимовляли як Бейт-Лахму, тобто «обитель м`яса». Часто до назви додається слово Євфрату, що означає «плодоносний». Але найбільш відоме ім`я - «Царство Давида». За пророцтвом, кров цього правителя текла в венах Месії. Місто Спасителя має багато чудотворних місць.

де народився ісус Христос фотоВіфлеєм відомий не тільки Храмом Різдва, в якому печера, де народився Ісус Христос, а й сусідніми спорудами. Заслуговує на увагу Молочний Грот. Легенди розповідають, що, ховаючись від Ірода, родина ховалася в ущелині в скелі. Мати хотіла нагодувати немовля, і кілька крапель молока впало на землю. Від цього стіни побіліли.

Над цим місцем розташована ікона, де зображена Марія з немовлям. Глина з печери рятує від різних недуг.

Свято Народження Христа

З Віфлеєму починається нова сторінка нашої історії, ведеться новий відлік часу. Відвідати місто повинен кожен віруючий. Він відкриває горизонти, розширює знання про Всесвіт і людину. Щорічно проводяться літургії на місці, де народився Ісус Христос. Країна готується до свята з особливим трепетом. Вся планета спостерігає за дійством.

Незважаючи на те що торжество припадає на різні числа, Віфлеєм однаково святковий як 25 грудня, так і 7 січня. Влаштовуються дійства, на вулицях показують сценки вертепу. Маса туристів і паломників відзначають Народження Сина Божого разом.

Зараз жителі міста намагаються підзаробити на приїжджих, але Віфлеєм ще не втратив трепетного духу величі.

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Єрусалим: дотик до святинь фото

Єрусалим: дотик до святинь

Єрусалим, Єрусалим, Аль-Кудс ... Представники трьох найбільших світових релігій називають цей дивовижний місто…

Тури по святій землі фото

Тури по святій землі

Існує кілька варіантів програм відвідування Святої Землі. Кожен з них по-своєму гарний. Екскурсії по Єрусалиму,…

Вербна неділя в 2016 році фото

Вербна неділя в 2016 році

За тиждень до відомого світлого свята Пасхи всі православні відзначатимуть вербну неділю в 2016 році. Багато хто знає,…

Лазарева субота в 2016 році фото

Лазарева субота в 2016 році

Урочиста зустріч Христа в вербну неділю жителями Єрусалима була обумовлена тим, що людям стало відомо про воскресіння…

Як виглядає бог-творець фото

Як виглядає бог-творець

З давнини люди вірять в різних богів. Ще з часів Стародавнього Вавилона і Єгипту людство зазнавало потреба в духовному,…

» » » Де народився ісус христос? В якому місті?