Світові авраамічних релігій

Всі релігії світу діляться на кілька великих груп: авраамічних, індійські, пародійні, сучасні і т.д. Авраамічних релігій - це монотеїстичні вчення, визнають єдиного Бога-творця, який говорив до людей, і шанують Авраама як прародителя віруючих. До цього увазі релігій відносяться християнство, іслам, іудаїзм та деякі інші.

авраамічних релігій

Подібності та відмінності авраамічних релігій

В основі монотеїзму лежить давньоєврейську джерело - Тора, а також Старий і Новий Завіт. Християнство визнає триєдність Бога (Отець, Син, Святий Дух). Бог-син Ісус Христос виступає Искупителем гріхів, рятівником людства, главою новозавітної християнської Церкви. У православ`ї декларується, що Церква утворюють віруючі в Святу Трійцю, а словом Божим виступає Євангеліє.

Мусульмани поклоняються Аллаху, вважаючи його пророком Мухаммеда. В основі ісламу - шаріат - система, яка регламентує життя правовірного. Так, Аллах наказує молитися п`ять разів на день, дотримуватися постів, утримуватися від вживання алкоголю і т.д. Основні догми ісламу - віра в те, що Аллах - єдиний бог і Магомет - пророк його. Будь-яке висловлювання, що суперечить догмі, беззастережно відкидається. Визнання мусульманами єдинобожжя дозволяє стверджувати, що іслам - авраамічних релігій.

Іслам не заперечує святості Ісуса, вважаючи його пророком, непорочно зачатим дівою Марією (Маріам). Разом з тим мусульмани не вірять в те, що Ісус Христос - Бог і Син Бога, хоча і допускають можливість присутності пророка Іси на Страшному суді.

Іудаїзм розглядає Ісуса як вчителя, мораліста, але не вважає Сина Божого Месією і Богом. Також іудеї не вірять в триєдність Бога. Визнання Христа пророком характерно лише для деяких напрямків іудаїзму. Євангеліє не шанується як символічна книга. Виняток становлять месіанські іудеї, віруючі в Христа.

яка релігія не авраамічних

інші вчення

Крім світових, монотеїстичними релігіями є караізм, растафаріанство, бахаїзм, езідіізм, мандеізм, друзізм. Розглянемо ці авраамічних релігій.

Караізм являє собою синтез християнства, іудаїзму та ісламу. Як джерело віри розглядається П`ятикнижжя Мойсея, а великими пророками визнаються Ісус Христос і Мухаммед.

В основі растафаріанства - поклоніння імператору Ефіопії Расу Тафарі Маконену, котрі вважають себе Богом, що прийняв псевдонім Хайле Селассіє I і проголосив відмови від прийняття цінностей Заходу. Релігія проповідує любов до ближнього і можливість досягнення людством божественної суті.

Бахаізм розглядають як гілка Бабізм (вчення Баба про прихід Месії) і в якості самостійного релігійної течії. Засновник Бахаї - Мірза Хусейн Алі (Бахаулла). Основа релігії - віра в єдиного Бога, який непізнаваною, загробне життя. Кожна людина повинна готувати себе до зустрічі з Богом. Слово Боже несуть пророки. До принципам бахаїзма відносяться гармонія релігії і науки, рівноправ`я статей, вирішення соціальних проблем і т.д.

Езідізм містить риси зороастризму, християнства, іудаїзму та ісламу. На думку прихильників вчення, світ створив Бог і доручив його семи ангелам. Головний ангел Тавусі Мелек зображується у вигляді павича. Представники інших релігій вважають езидов шанувальниками диявола, тому що Тавусі Мелек і є той самий занепалий ангел. Самі віруючі вважають, що Бог підняв Тавуса над іншими ангелами за співчуття грішникам у пеклі.

Мандєї вважають Бога проявом світлих сил в нечистому світі. Як пророка представники цієї віри розглядають Іоанна Хрестителя, а Христос, на їхню думку, не має Божественної сутності.

Релігія друзів - одне з відгалужень ісламу. З XI століття догмати настільки змінилися, що друзізм став самостійним вченням. Друзи живуть закритою громадою, наслідуючи віру по народженню. Перейти в друзізм неможливо. Представники цієї релігії вірять в переселення душ і вважають, що бажають взяти їх віру визначилися з вибором до народження.

Авраамічних релігій відкидають людські жертвоприношення і самогубство.

інші релігії

Далеко не всі релігії засновані на монотеїзмі. У країнах Сходу визнають існування безлічі богів і подібних до них істот. Яка релігія не авраамічних? Та, в якій є пантеон божеств і немає згадки про Авраама: буддизм, індуїзм, зороастризм, синтоїзм і ін. Ці релігії називаються дхарміческіх. Якщо вважати релігією язичництво, то до неаврааміческім релігій можна віднести шаманізм, тотемізм, фетишизм, магію і т.д. Світовий дхарміческіх релігією вважається буддизм.

Відмінність буддизму від авраамічних релігій

В буддизмі відсутня ідея Бога-творця. Більш того, буддисти заперечують саму можливість Буття Божого. Ця різниця принципово, а решта - похідні від нього.

Християнство і іслам не визнають існування інших богів і міфічних істот, а буддизм вітає і заохочує ідолопоклонство. Це положення роз`єднує буддизм і авраамічних релігій. Боги буддизму (крім які взяли нірвану) - це звичайні люди з традиційними життєвими проблемами, які не уникають тілесних благ і інших пристрастей.


іслам авраамічних релігій

Християни, іудеї читають Біблію, а мусульмани - Коран. У джерелах говориться про створення світу, Божественної істини, способах набуття Царства Божого або здобуття милості Аллаха. На противагу дхарміческіх релігій авраамізм визнає лінійність часу, отже, наявність історії діянь Бога і людини.

В буддизмі концепція початку часів відсутня зовсім, а існування людини у Всесвіті розглядається як нескінченний ланцюг перероджень (сансара). Оскільки буддисти не вірять в єдиного Бога, під визначення «авраамічних світова релігія» потрапляють християнство та іслам. Іудаїзм не рахується світовою релігією, так як його сповідує невелика спільність людей.

Походження авраамічних релігій

Прийнято вважати, що авраамічних релігій відбуваються з іудаїзму, поширеного в царствах Іудеї і Ізраїлю (I століття до нашої ери). Християнство з`явилося через сторіччя. За основу християни взяли іудаїзм, але кардинально реформували його.

авраамічних світова релігія

Як релігійне вчення в VII столітті н.е. оформився іслам. Нова релігія використовувала догми іудаїзму і християнства, але по-іншому інтерпретувала положення, декларуючи себе як заміну попереднім віруваннями. Пророк Мухаммед стверджував, що проголошена ним віра має безпосереднє відношення до Авраама, а іудаїзм і християнство спотворюють істинне вчення про Бога.

авраамічних договір

В основі авраамічних релігій лежить принцип договору. Першим «угодою» є добровільне обрізання крайньої плоті Авраамом і його нащадками. Натомість Бог пообіцяв прародичу влада над землею. Пізніше обрізання замінили хрещенням.

Погоджувальна принцип дотримується і у виконанні християнами десяти заповідей, а мусульманами - правил шаріату. Норми регламентують не тільки життя в миру, а й відносини людини з Богом, Аллахом.

відміну буддизму від авраамической релігії

одкровення

Загальним для всіх авраамічних релігій є одкровення. Бог розкриває себе людям, повідомляючи їм свою волю і наказуючи правила поведінки. Ідея про одкровення по-різному інтерпретується християнами, мусульманами, іудеями. Представники іудаїзму головним вважають одкровення на Синаї: Бог наказує людині піклуватися про душі, не забувати про добрі справи, братерство, справедливості і благочесті.

Християнське одкровення - це Новий Завіт, в якому розповідається про земне життя Ісуса Христа. Основна ідея - втілення Бога, щоб людина змогла побачити Його. У Новому Завіті показана духовна природа Бога, що постає в образі Спасителя. Ісус Христос не поспішає засуджувати людей, але намагається позбавити їх від гріхів, показує шлях до Царства Божого.

буддизм і авраамічних релігій

Іслам вважає одкровенням пророцтва Мухаммеда, після якого слова інших пророків втрачають силу. Першим і головним одкровенням визнається постулат про єдність Аллаха і відсутності інших богів.

Поширення авраамічних релігій

Монотеїстичні релігії поширені в країнах Європи, Північної і Південної Америки, Північної Африки, Австралії. Дхарміческіх релігії сповідують переважно в Південно-Східній Азії.

Бахаістов можна зустріти в США (Іллінойс), Західній Європі (Штутгарт, Німеччина) та країнах Близького Сходу. Караімісти проповідують в Ізраїлі, Росії, Україні та Литві. Езіди проживають в Іраку та інших державах Азіатського регіону. На півдні Іраку влаштувалися мандеісти. Друзи мешкають в Лівані, а растамани - в Ефіопії.

Християнство (православ`я, католицизм, протестантизм) сповідує Європа (західна - католицизм і протестантизм, східна - православ`я). Кількість ревнителів християнської віри збільшується і на інших континентах (Азія, Америка, Африка). У США діють громади мормонів.

Індуїзм сповідує єврейський народ. Ця релігія не є державною, але в Ізраїлі церква і держава єдині. Мусульмани проживають в Саудівській Аравії, Ірані, Іраку, Афганістані, Туреччині, автономних республіках Росії та інших країнах.

Області поширення вищеназваних релігій умовні, так як в будь-якій країні можна знайти представників різних релігійних навчань.

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Єрусалим: дотик до святинь фото

Єрусалим: дотик до святинь

Єрусалим, Єрусалим, Аль-Кудс ... Представники трьох найбільших світових релігій називають цей дивовижний місто…

Як виглядає бог-творець фото

Як виглядає бог-творець

З давнини люди вірять в різних богів. Ще з часів Стародавнього Вавилона і Єгипту людство зазнавало потреба в духовному,…

Агностик - це хто такий? фото

Агностик - це хто такий?

Агностицизм (значення терміна) походить від давньогрецького слова, що означає "непізнаний", "непізнаваний". Агностик -…

Види релігій світу фото

Види релігій світу

У світі, в якому живе понад семи мільярдів чоловік, існують багато видів конфесій, течій і сект. Виділяються види…

Як прийняти іслам? фото

Як прийняти іслам?

Про релігію"Іслам - релігія для всіх народностей. Не важливо, хто ти: американець, росіянин чи японець. Більш того,…

Сучасна релігія японії фото

Сучасна релігія японії

Японці - дуже незвичайний і унікальний народ. Вони здатні творити дива технічної і наукової думки, і при цьому ніколи…

» » » Світові авраамічних релігій