Ікона спаса нерукотворного. Автор ікони, її опис, значення. Молитва іконі "врятував нерукотворний"

У православній церкві одним з найбільш відомих і шанованих образів є ікона Спаса Нерукотворного. Її історія сягає корінням часів Нового Завіту, коли Спаситель виконував своє земне служіння. Переказ про виникнення першого нерукотворного образу викладається в книзі, що називається Четьї Мінеї. Ось що вона розповідає.

Історія ікони "Спас Нерукотворний"

Ікона Спаса Нерукотворного

Древній правитель Авгарь Ухама V захворів на проказу. Розуміючи, що врятувати його може тільки диво, послав до Ісуса Христа свого слугу на ім`я Ханнан з листом, в якому просив Його прийти до нього в місто Едесси і зцілити його. Ханнан був майстерним художником, тому йому було доручено, у разі якщо Христос не побажає прийти, написати Його портрет і принести правителю.

Слуга застав Ісуса оточеним, як звичайно, натовпом людей. Щоб краще розгледіти Його, Ханнан заліз на високий камінь, влаштувавшись там, почав малювати. Це не сховалося від всевидющого ока Господнього. Знаючи наміри художника, Ісус почав вимагати води, обмивши Своє лице, витер його хусткою, на якому дивним чином збереглися Його риси. Цей нерукотворний портрет Господь передав Ханнанов і повелів відправити послав його Авгарю, додавши, що Сам не спаде, так як йому належить виконати покладену на Нього місію, але пришле до нього одного зі Своїх учнів.

зцілення Авгаря

Коли Авгарь отримав дорогоцінний портрет, то тіло його очистилося від прокази, але на обличчі її сліди ще залишилися. Позбавив від них правителя святий апостол Фадей, який прийшов до нього по велінню Господа.

Ікона Спас Нерукотворний

Зцілених Авгарь увірував в Христа, прийняв святе хрещення. Разом з ним хрестилися і багато жителів міста. Плат з образом Спасителя він повелів прикріпити до дошки і помістити в ніші міських воріт. Так з`явилася перша ікона "Спас Нерукотворний".

Значення цієї події дуже велика. Християни знайшли спосіб, породжений не фантазія смертного людини, а волею Творця. Однак минули роки, і один з нащадків Авгаря впав в ідолопоклонство. Щоб врятувати дорогоцінний образ, єпископ Едесси наказав замурувати нішу, в якій він перебував. Так і зробили, але перед тим, як покласти останній камінь, запалили перед ним лампаду. Суєта мирська заполонила уми городян, і чудовий образ був забутий на довгі роки.

Друге Знайдення способу

Ікона Спаса Нерукотворного провела в ніші довгі роки. Тільки в 545 році, коли місто було обложене персами, сталося диво. Єпископу міста було явлення Пресвятої Богородиці, яка повідомила, що від ворогів їх позбавить тільки ікона Спаса Нерукотворного, замурована над воротами міста. Терміново розібрали кладку, знайшли Нерукотворний Образ, перед яким раніше горіла лампада. На глиняній же дошці, яка закривала нішу, чудесним чином з`явилося точно таке ж зображення Спасителя. Коли городяни пройшли хресним ходом з знайденої святинею, перси відступили. Таким дивним чином місто позбавила від ворога ікона "Спас Нерукотворний". Опис цієї події донесло до нас Священний переказ. Воно в пам`яті кожного, хто знайомий з християнською літературою.

Через вісімдесят з гаком років Едесси стала арабським містом. Зараз ця територія належить Сирії. Однак шанування святого образу не переривалося. Всьому Сходу було відомо, що молитва іконі "Спас Нерукотворний" творить чудеса. Історичні документи свідчать про те, що вже в 8 столітті всі християни Сходу святкували в честь цього святого образу.

Перенесення способу в Константинополь

У середині 10-го століття благочестиві візантійські імператори викупили святиню у правителя міста Едесси і урочисто перенесли її в Константинополь, в Фаросский храм Богоматері.

Спас Нерукотворний, автор ікони

Там протягом більше трьохсот років і перебувала ікона "Спас Нерукотворний". Значення цього факту полягає в тому, що якщо раніше вона була в руках мусульман, то тепер стала надбанням християнського світу.


Про подальшу долю образу інформація суперечлива. За однією версією, ікона була вивезена хрестоносцями після захоплення ними Константинополя. Однак корабель, на якому її намагалися доставити в Європу, потрапив в шторм і затонув в Мармуровому морі. Інша версія вказує на те, що зберігається вона в Генуї в монастирі святого Варфоломія, куди була вивезена в середині 14-го століття.

Різні типи способу

Зображення, що з`явилося на глиняній дошці, що закривала нішу, в якій був замурований образ, стало причиною того, що тепер ікона Спаса Нерукотворного представлена в двох варіантах. Існує зображення Пречистого Ліка на убрусе, він так і називається «Убрус» (в перекладі - хустку), і без Убруса - «чрепії». Обидва типи ікон в рівній мірі шануються православною церквою. Треба зауважити, що західна іконографія представила ще один тип цього образу. Він називається «Плат Вероніки». На ньому Спаситель зображений на платі, але в терновому вінці.

Історія ікони Спас Нерукотворний

Розповідь буде неповним, якщо не торкнутися історії його появи. Цей варіант образу пов`язаний зі Страстями Христовими, а точніше, з епізодом несення хреста. По західній версії, свята Вероніка супроводжуючи Ісуса Христа на його хресну дорогу на Голгофу, отирала Його обличчя від крапель крові і поту лляним хусткою. Як до пречистого лик Спасителя відбився на ньому, зберігши риси, властиві Йому в той момент. Тому в даній версії Христос зображений на платі, але в терновому вінці.

Ранні списки образу на Русі

Перші списки з ікони Спаса Нерукотворного потрапляють на Русь відразу після встановлення християнства. Це були, судячи з усього, візантійські та грецькі копії. З самих ранніх, дійшли до нас образів даного іконографічного типу можна назвати Новгородський Спас Нерукотворний. Автор ікони надав в ньому лику Христа незвичайну глибину і натхненність.

Особливості листи ранніх ікон

Ікона Спас Нерукотворний, опис

Особливістю найдавніших ікон подібної тематики є чистий фон, на якому зображений святий лик. Відсутні складки хустки або фактурні деталі глиняній дошки (а в деяких випадках цегляної кладки), що закривала початковий образ. Всі ці деталі з`являються не раніше другої половини 13-го століття. Починаючи з 14-15-го століть в російську традицію входить зображати фігури ангелів, які тримають верхні кінці хустки.

Шанування образу в Росії

На Русі цей образ завжди був одним з найбільш шанованих. Саме його зображували на бойових прапорах російської армії. Особливе поклоніння йому як чудотворному образу почалося після того, як в 1888 р під Харковом сталася аварія царського поїзда. Він перебував в ньому імператор Олександр III чудесним чином врятувався від неминучої загибелі. Прийнято вважати, що це сталося завдяки тому, що при ньому була копія Спаса Нерукотворного.

Молитва іконі Спас Нерукотворний

Після цього чудесного порятунку від смерті вищим церковним керівництвом був заснований спеціальний молебень, який прославляє чудотворну ікону. У повсякденному житті святий образ по молитвам, зверненим до нього з вірою і смиренням, несе людям зцілення від недуг і обдарування проханні благ.

Назва Спаської башти Московського кремля і однойменних воріт безпосередньо пов`язані з цією іконою. До 1917 року вона перебувала над воротами з їх внутрішньої сторони. Це був список з чудотворний ікони, доставленої з Вятки в 1647 році. Пізніше її помістили в Новоспаському монастирі.

У християнській традиції особливе значення цього образу пов`язане з тим, що він розглядається як матеріальний доказ істинності втілення Спасителя в образі людини. В епоху ж іконоборства це було найважливішим аргументом на користь прихильників іконопочитання.

Внимание, только СЕГОДНЯ!

ІНШЕ

Медовий спас у 2016 році фото

Медовий спас у 2016 році

Перше свято серпня, присвячений Спасителю Христу, православні називають Медовим Спасом. Правда, у цього церковного дня…

» » » Ікона спаса нерукотворного. Автор ікони, її опис, значення. Молитва іконі "врятував нерукотворний"